HELP! Car chugging really bad, can't accelerate!

Discussion in 'Engine' started by Loaf, Nov 29, 2008.

  1. Loaf

    Loaf 98 EK9

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    249
    Location:
    Donegal, Ireland
    My car has been running a bit funny lately.
    Tonight it was chugging a bit when i was driving with about
    10%throttle.

    On my way home it was driving perfect albeit I was driving it easy.

    I got to a junction near my house and I gave it in 2nd all the way
    up through vtec with out a problem, I then put it into neutral while
    the revs came down and then put it into 5th, it started chugging
    really bad and I couldn't accelerate so I dropped it a gear and it
    was the same, I had to go down to 2nd and the car was barely driveable.
    I had to keep putting the clutch in and reving it while releasing the
    clutch to get it home. I let it idle outside my house and it has a
    really lumpy idle, if i hold on the throttle at about 1.5krpm the revs keep
    dropping every few senconds then going back up by themselves.

    Anyone ever have this happen or know what could be causing it?
    I'm not throwing a cel.
     
  2. RagingAngel

    RagingAngel 本田 Gearing Authority

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Messages:
    2,173
    Location:
    Hong Kong
    check your sparkplugs, they may have gotten fouled.

    MAP sensor ok?

    is your distributor loose?

    fuel filter been replaced recently?
     
  3. Loaf

    Loaf 98 EK9

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    249
    Location:
    Donegal, Ireland
    My spark plugs and fuel filter were changed about 5000 miles ago

    My map sensor is good.

    I was thinkin it cold be the o2 sensor???

    I hit a big rock on the road about a week ago, maybe it hit the bottom of the
    mani and disrupted the o2 sensor?
     
  4. RagingAngel

    RagingAngel 本田 Gearing Authority

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Messages:
    2,173
    Location:
    Hong Kong
    I wouldn't rule that out till you've had a chance to get under the car to confirm.
     
    Loaf likes this.
  5. Loaf

    Loaf 98 EK9

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    249
    Location:
    Donegal, Ireland
    I'll have a peek first thing tomorrow.
     
  6. Loaf

    Loaf 98 EK9

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    249
    Location:
    Donegal, Ireland
    I found out the car only does it when it wars up.

    It runs really rough and the revs keeps dropping and going up.
     
  7. shooter mcgavan

    shooter mcgavan 98 ek9

    Joined:
    Sep 12, 2008
    Messages:
    1,153
    distributor id reckon.
     
  8. Loaf

    Loaf 98 EK9

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    249
    Location:
    Donegal, Ireland
    why would it only do it when its warm?
     
  9. shooter mcgavan

    shooter mcgavan 98 ek9

    Joined:
    Sep 12, 2008
    Messages:
    1,153
    i dont know.a know a fella it happened to a while ago it only happened when warm and my carr hiccups at 2.5k rpm when warm sometimes i reckon mine is goin too!
     
  10. jime64871

    jime64871 Stage Kids

    Joined:
    Nov 1, 2007
    Messages:
    782
    Location:
    Portland, OR.
    hmmm...
    that's definitely a problem. Do what was mentioned above, it could be anything from timing, dist. spark...

    Good Luck!
     
  11. Loaf

    Loaf 98 EK9

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    249
    Location:
    Donegal, Ireland
    If it was the timing wouldn't it do it all the time???
    Not just when its warm. How do I check the timing?
     
  12. Rich777

    Rich777 Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Messages:
    3,632
    Location:
    Swing-a-ding-ding
    Yeh check the timing it mite of jumped a couple of teeth.
     
  13. Loaf

    Loaf 98 EK9

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    249
    Location:
    Donegal, Ireland
    but if the timing had jumped a few teeth, wouldn't it run
    like **** all the time?
     
  14. Rich777

    Rich777 Active Member

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Messages:
    3,632
    Location:
    Swing-a-ding-ding
    It mite it mite not, i think it down to how many teeth it has jumped. When i changed my cams (like a twat:angry2:) I timed it up wrong when i started the car it was making a really bad tapping knocking noise. I was only 2 teeth out though (lucky me).
     
  15. Loaf

    Loaf 98 EK9

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    249
    Location:
    Donegal, Ireland
    Well I really don't think my timing is off, It runs absolutely perfect
    when cold, Idle smooth then when its warm if if rev it it goes to ****.
     
  16. zanzibar35

    zanzibar35 New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    1
    Loaf did you ever figure out what was wrong? my civic is doing the same thing.

    please let me know, thanks
     
  17. tama666

    tama666 VIP Member VIP Member

    Joined:
    Jul 24, 2009
    Messages:
    6,210
    Media:
    12
    Albums:
    1
    Location:
    Earth
    wonder if it was his IACV, of all things.
     
  18. Ramz007

    Ramz007 New Member

    Joined:
    May 9, 2010
    Messages:
    846
    Location:
    London
    IACV is such a culprit to most problems haha :p
     

Share This Page